GME Groninger Mozart Ensemble

Het GME

Over het Groninger Mozart Ensemble

Zingen in een koor of spelen in een orkest, dat kan in heel veel gezelschappen maar beide in één vereniging, daarin is het Groninger Mozart Ensemble heel bijzonder. Wij beleven veel plezier aan de uitvoeringen die we twee keer per jaar geven. In de voorafgaande repetities is er zowel tijd voor koor en symfonieorkest afzonderlijk als voor het gezamenlijk muziek maken. Daardoor leren koor- en orkestleden hun bijdrage goed op elkaar af te stemmen nog vóór de generale repetitie.

Ons repertoire is niet beperkt tot Mozart ofschoon de naam dat doet vermoeden. Ook werk van Mozarts tijdgenoten en latere componisten komt volop aan bod. Nog een mogelijk misverstand over de naamgeving: bij een ensemble denken we vaak aan een klein en hecht gezelschap. Hecht zijn we zeker maar niet klein. Op volle sterkte brengen we een volledig symfonieorkest van zo’n vijftig musici en vijftig koorleden op het podium.

Verdere informatie over het Groninger Mozart Ensemble, de concerten en de contactmogelijkheden voor geïnteresseerden in lidmaatschap of vriendenkring vindt u onder "Meedoen" en "vriend worden". 

 

Muzikale leiding

Joël Smits

Dirigent van het Groninger Mozart Ensemble is Joël Smits (foto Rob Meijer). De koorrepetities staan dit seizoen onder leiding van Eltjo Mulder. Beiden staan ze volop in de uitvoerende muziekpraktijk. Daardoor weten ze uit ervaring wat het betekent om te zingen en een instrument te bespelen. Intensief onderling contact is uiteraard nodig om een maximaal resultaat te behalen.

 

De repertoirekeuze is in handen van de Artistieke Commissie waarin zowel leden als dirigent en koorrepetitor hun inbreng hebben.

 

Groninger Mozart Ensemble vanaf 1975

Het Groninger Mozart Ensemble is in 1975 opgericht door enkele oud-leden van het Groninger studenten-muziekgezelschap Bragi. Zij kwamen elkaar tegen tijdens de Mozartwoche in Salzburg en wilden in ensemblevorm muziek maken. Op voorstel van de initiatiefnemers, Hans Torringa en Jan Marrink, werd het uitvoeren van vooral onbekende werken van Mozart het doel van de nieuwe vereniging. In 1976 werd ook een koor gevormd. Hans Torringa, gynaecoloog van beroep, dirigeerde het ensemble de eerste dertig jaar.

Vooral in de jaren negentig vonden steeds meer goede amateurmuzikanten hun weg naar het Groninger Mozart Ensemble. Tegenwoordig telt het gezelschap ongeveer honderd leden. Het programma is in de loop van de tijd verbreed tot werken van andere componisten uit zowel de Klassieke periode als de Romantiek. Een overzicht van alle uitgevoerde muziek vindt u onder Concertarchief.

Marinus Verkuil nam in 2004 het stokje over van Hans Torringa. Onder zijn enthousiaste muzikale leiding ontwikkelde het ensemble zich verder. Door zijn werkzaamheden aan het Prins Claus conservatorium bracht hij behalve dirigeerervaring en kennis van de muziekgeschiedenis ook jonge musici binnen bij het Groninger Mozart Ensemble.

Onder leiding van Torringa en Verkuil vonden bijzondere projecten plaats. Zo trad het ensemble naar buiten met opera´s (heropening van de Stadsschouwburg met Mozarts La Finta Semplice) en theatervoorstellingen (i.s.m. Henk van Ulsen en Frank Groothof) en ondernam het tournees naar Frankrijk, België, Duitsland, Engeland en Hongarije (met maar liefst tweeduizend toehoorders in de Mátyás Templom in Budapest). Bijzonder was ook de wereldpremière in 2006 van J. van Vugt: Beschaduwde muren en in 2017 Tsjechische muziek uit de 18e en 19e eeuw met onder andere de niet eerder in Nederland uitgevoerde Missa Solemnis van Jan August Vitásek.

In het voorjaar van 2017 droeg Marinus Verkuil de muzikale leiding over aan Joël Smits. Met Joël Smits ging het ensemble weer nieuwe uitdagingen aan. Onder zijn leiding werd in het voorjaar van 2018 Flos Campi van Vaughan Williams (1925) samen met enkele Engelse a capella stukken voor het koor. In 2019 werd de Finse componist Sibelius aan het repertoire toegevoegd en in datzelfde jaar brachten we een volledig programma met vrouwelijke componisten onder de titel ‘Virtuoze vrouwen’.

De jubileumviering in 2020 viel in duigen door de coronapandemie. Online en in kleine formaties bleven we echter muziek maken. In het najaar van 2021 konden we mede hierdoor het concert ‘Intermezzo’ geven. In 2022 vierden we dan toch ons jubileum met in het voorjaar Haydns Die Schöpfung, die ook als familievoorstelling met Frank Groothof uitgevoerd werd, en in het najaar Thamos, König in Ägypten van Mozart.

Naast de hiervoor beschreven uitstapjes, blijft uiteraard werk van Mozart aan bod komen (zie concertarchief).

In 2025 vieren we ons vijftigjarig jubileum met onder andere het Requiem van Mozart.