GME Groninger Mozart Ensemble

Concertagenda

Voorjaarsconcert 2024

vrijdagavond 19 april in Haren - Ontmoetingskerk, Sterremuurweg 4 - aanvang 20.15 uur
zondagmiddag 21 april in Roden Op de Helte, Touwslager 125 - aanvang 15.00 uur

  • Ludwig van Beethoven; Symfonie no.1
  • Giacomo Puccini; Preludio Sinfonico
  • Giacomo Puccini; Messa di Gloria

Tijdens deze concerten brengen wij 'jonge muziek' van Beethoven en Puccini

Beethoven en Puccini componeerden al vroeg in hun loopbaan baanbrekende werken. Uit die beginfase van beide componisten heeft het Groninger Mozart Ensemble drie werken gekozen.

Van Puccini spelen we twee afstudeerwerkstukken. De Messa di Gloria componeerde hij al op twintigjarige leeftijd als afronding van zijn muziekopleiding in zijn geboortestad Lucca. Twee jaar later behaalde hij in Milaan het conservatoriumdiploma met de Preludio Sinfonico.

Beethoven beleefde op dertig jarige leeftijd zijn eerste grote optreden in het Weense Hoftheater. Daar werd onder andere zijn eerste symfonie voor een groot publiek uitgevoerd.

Vanuit deze vroege werken maakten Puccini en Beethoven als het ware de sprong naar het echte werk. Zo componeerde Puccini opera’s die kunnen concurreren met die van Verdi. Beethoven componeerde, onder andere, zijn welbekende reeks symfonieën en pianoconcerten.

Kom naar onze concerten en hoor hoe vernieuwend beide componisten al vroeg in hun loopbaan bezig waren. En dan moesten hun grote werken nog komen.