Actueel

Ouverture Oldřich a Božena van Bedřich Smetana (1824-1884)

geplaatst: 15 oktober 2017

Deze speelse ouverture van Smetana is een voorspel tot de gelijknamige marionettenopera van M. Kopecký. De muziek is heel beeldend, het verklankt een jachtpartij waar de heer van de jacht plotseling een mooi boerenmeisje tegenkomt. Te horen is dat alles eindigt in een vrolijk (huwelijks)feest. Voordeel van een marionettenopera is dat er slechts goede zangers nodig zijn die niet hoeven te acteren omdat hun lichamen verborgen zijn achter het doek. Dit fragment komt uit het voorjaarsconcert 2017 van het Groninger Mozart Ensemble dat geheel gewijd was aan Tsjechische componisten.

Dirigent: Marinus Verkuil

Delen 2 en 3 van Eja Chori Jubilemus van Johann Baptist Vaňhal (officieel heet hij Jan Křtitel) (1739-1813)

geplaatst: 15 oktober 2017

Vaňhal is geboren in Nechanice, ongeveer honderd kilometer ten oosten van Praag. Hij vertrok in 1760 naar Wenen om daar les te krijgen van Karl Ditters von Dittersdorf. Joseph Haydn bewonderde de werken van Vaňhal en voerde ze graag uit. Tom Meijer, lid van het Groninger Mozart Ensemble, vond originele, handgeschreven partijen van deze muziek in het muziekarchief van het museum van Visoké Myto. Het werk werd in april 2017 voor het eerst in Nederland uitgevoerd door het Groninger Mozart Ensemble als onderdeel van geheel Tsjechisch programma.

Dirigent: Marinus Verkuil, koorrepetitor: Roele Kok

Lovecké Pochody (Jagersmarsen) van Antonín Vranický (1761-1820)

geplaatst: 15 oktober 2017

Vranický werd geboren in Moravië. Hij volgde lessen bij Wolfgang Amadeus Mozart en Joseph Haydn. Lovecké Pochody (Jagersmarsen) bestaat uit zes, zeer muzikale, marsen voor blaasensemble. Dit fragment komt uit het voorjaarsconcert 2017 van het Groninger Mozart Ensemble dat geheel gewijd was aan Tsjechische componisten.

Dirigent: Marinus Verkuil

Fragment uit het Gloria van de Missa Solemnis in C van Jan August Vitásek (officieel heette hij Jan Matyáš Nepomuk August) ( 1770–1839)

geplaatst: 15 oktober 2017

Vitásek is in Hořin geboren en in Praag gestorven. Hij was muziekdirecteur van de St. Vituskerk in Praag. Tom Meijer, lid van het Groninger Mozart Ensemble, vond originele, handgeschreven partijen van deze prachtige muziek in het muziekarchief van het museum van Visoké Myto. Het werk werd in april 2017 voor het eerst in Nederland uitgevoerd door het Groninger Mozart Ensemble als onderdeel van geheel Tsjechisch programma.

Dirigent: Marinus Verkuil, koorrepetitor: Roele Kok

Romance uit de Tsjechische Suite van Antonín Dvořák (1841-1904)

geplaatst: 15 oktober 2017

Deze prachtige ‘Tsjechische Suite’ heeft Dvořák gecomponeerd in 1874. Dit fragment komt uit het voorjaarsconcert 2017 van het Groninger Mozart Ensemble dat geheel gewijd was aan Tsjechische componisten.

Dirigent: Marinus Verkuil