Het Groninger Mozart Ensemble

het GME

Het Groninger Mozart Ensemble (GME) is in 1975 opgericht door enkele oud-leden van Bragi die elkaar tegenkwamen tijdens de Mozartwoche in Salzburg en in ensemblevorm muziek wilden maken. Op voorstel van de initiatiefnemers, Hans Torringa en Jan Marrink, werd het uitvoeren van vooral onbekende werken van Mozart het doel van de nieuwe vereniging. In 1976 werd ook een koor gevormd. Hans Torringa, gynaecoloog van beroep, dirigeerde het ensemble de eerste dertig jaar.

Vooral in de jaren negentig vonden steeds meer goede amateurmuzikanten hun weg naar het GME. Tegenwoordig telt het gezelschap ongeveer honderd leden. Het programma is in de loop van de tijd verbreed tot werken van ook andere componisten uit zowel de Klassieke periode als de Romantiek. Een overzicht van alle uitgevoerde muziek vindt u onder Concertarchief.

Koor en orkest repeteren deels afzonderlijk, deels gezamenlijk. Sinds september 2014 is Roele Kok vaste repetitor van het koor. De repetities vinden plaats in de Nicolaaskerk en de Nicolaasschool in Haren, gedurende twee periodes per jaar.

Elk voorjaar en najaar geeft het GME twee of meer doorgaans goed bezochte concerten in Noord-Nederland. Het ensemble trad verder naar buiten met opera´s (heropening van de Stadsschouwburg met Mozarts La Finta Semplice) en theatervoorstellingen (i.s.m. Henk van Ulsen en Frank Groothof) en ondernam tournees naar Frankrijk, België, Duitsland, Engeland en Hongarije (met maar liefst tweeduizend toehoorders in de Mátyás Templom in Budapest). Aan de uitvoeringen van het GME werken regelmatig studenten van het Prins Claus Conservatorium mee.